Trivia este un tip de jocuri de cultură generală, bazat pe întrebări din diverse domenii, la care trebuie răspuns în timp limitat. Cuvântul provine din latină – trivia (pluralul de la trivium) şi înseamnă loc unde se intersectează trei drumuri – dar chiar din Evul Mediu însemna cunoaştere de bază şi era o parte a învăţământului elementar, cu trei domenii de bază: gramatica, retorica şi logica, în opoziţie cu qvadrivia (drum unde se intersectează patru drumuri) şi care era programa pentru învăţământul superior, compus din patru materii de învăţământ: geometria, astronomia, aritmetica şi muzica.

Pentru că ţinea de învăţământul elementar, acest cuvânt a ajuns să însemne, în timp, lipsit de valoare, de autenticitate, de importanţă. De aici, cuvântul trivial – comun, obişnuit, banal. Iar de aici a derivat sensul al doilea al cuvântului trivial, adică vulgar, obscen, grosolan. Dar la origine, trivia înseamnă chiar un test de cultură generală şi nu trebuie să confundăm cuvântul trivia cu trivial.

Acest gen de jocuri au existat din vremurile cele mai vechi şi erau folosite ca test pentru elevi, de mai mică întindere şi importanţă decât teza sau lucrarea de final de an. Au existat chiar concursuri între şcoli şi oraşe pe probleme de cultură generală. În special la americani, adepţi ai spiritului competitiv, sistemul acesta de confruntări între inteligenţe a avut o explozie în anii ’60, dar continuă şi astăzi să fie foarte populare. De altfel, americanii sunt primii care au sesizat caracterul spectaculos al acestui tip de confruntări între creiere şi au iniţiat emisiuni TV pe această temă. Şi la noi a avut un mare succes concursul de la TVR din anii ’70-’80: Cine ştie câştigă. După Revoluţie, multe televiziuni au preluat ideea şi au organizat tot felul de concursuri de cultură generală dotate, uneori, cu premii consistente.

Este lăudabilă această iniţiativă de a promova inteligenţa şi cultura (mai ales pe fondul degradării vieţii culturale şi morale din societatea actuală). Folosirea jocului pentru a stimula învăţarea este unul dintre elementele de bază ale psihopedagogiei şi este aplicabilă oricărei vârste. Omul rămâne toată viaţa un copil şi, în consecinţă, îi place să se joace, este un Hommo ludens. În felul acesta, se îmbină utilul cu plăcutul. Dincolo de relaxarea şi plăcerea jocului, există partea constructivă, pozitivă a procesului: pe de-o parte, activăm creierul, iar un creier activ îmbătrâneşte mai lent, iar pe de altă parte, vedem mai bine unde ne situăm în raport cu ceilalţi. Scopul acestor jocuri Trivia este tocmai de a-ţi pune creierul în activitate şi de a-ţi descoperi limitele.

Viorel Deliu,

cercetător ştiinţific la Institutul de Lingvistică din Bucureşti

Copyright ® 2008 - 2019 MMXIX Trivias.ro *** Toate drepturile rezervate
Preluarea totală sau parțială a conținutului este permisă doar cu acordul scris Trivias.ro
Server execution time: 1555977072.79 seconds